Traian Basescu independent? II

Posted by Andaa | Posted in orgasm politic | Posted on 10-07-2009

6

Presedintele Basescu inca nu a murit, politic vorbind, si nici nu se pregateste se moara. Traian Basescu este un presedinte jucator. Se misca al dracului de bine in situatii de criza, iar daca aceasta criza nu exista, atunci el o inventeaza. Scandalul Ridzi capata, din acest punct de vedere, conotatii spectaculoase.

Inainte de afacerea Ridzi, mass-media romaneasca era impartita, in ceea ce il privea pe Basescu si Partidul Democrat Liberal. Trustul Intact (cu Tonomatele) era adversarul consacrat al presedintelui, Realitatea-Catavencu mima o atitudine neutra, Ringier se situa cu “oficiosul”, Evz era de partea portocalie, Adevarul se afla intr-un razboi tacit cu “oamenii presedintelui”, Media-Pro, care in afara unor editoriale vitriolante marca CTP, pastrandu-si o anumita echidistanta.

Pentru prima oara in istoria post-revolutionara personajul Ridzi a reusit o solidarizare fara precedent a mass-media romanesti. Niciodata nu s-a inregistrat un atac mai concertat la adresa unui politician, fie el parlamentar, ministru, prim-ministru sau presedinte. Asta, in conditiile in care Ridzi nu chemase minerii, nu devalizase Bancorex sau FNI, nu furase Flota si nu avea casa in Zambaccian. Ridzi era o biata pipitza arivista care s-a agatat de silicoanele EBEI sperand, astfel, sa parvina in cercul de muieri al marinarului. Cu toate acestea, timp de aproape o luna, a tinut capul de afis al tuturor ziarelor, inclusiv cele de sport si prime-time-ul tutoror trusturilor de televiziune. Asta pentru ca se stia ca face parte din “camarila” intima a presedintelui. Ca lovind in ea, se loveste in Basescu. “Cand spui Ridzi spui Basescu” declama, pe buna dreptate, Radu Tudor la o emisiune a Antenei 3 unde era invitat Crin Antonescu, trasand, parca, strategia electorala a acestuia.

S-a infiintat Comisia Ridzi, care a analizat cazul intr-un mod mai mult decat amatorist. (despre asta si “Onoarea comisiei Ridzi” in postul viitor). S-a dat si un verdict, cu o zi inainte de incheierea dezbaterilor, care stabilea vinovatia ministrului. In tot acest timp, Basescu a tacut imperial. Fireste ca majoritatea analistilor au vazut in silentio stampa al presedintelui un act de slabiciune. De neputinta. In sfarsit, colosul poate fi doborat. Calcaiul lui Ahile, o amarata din Petrosani.

Nimic mai fals. Asa cum spuneam si aici, Traian Basescu isi pregateste anuntarea candidaturii ca independent (potrivit surselor, exista si doua sondaje de opinie care contin aceasta intrebare in formular). Este singura lui sansa de a castiga aceste alegeri. Scandalul Ridzi a reprezentat exact criza de care avea nevoie pentru a-si pune planul, diabolic de inteligent, in aplicare. Priviti declaratia lui de astazi, luata via Cristian Sutu:

“Nu mă duceţi în subiecte minore pentru mine, ăsta e un subiect care ţine de Parlament, de partide, de premier. În ceea ce priveşte viaţa parlamentară, nu e treaba mea, e treaba altora. Nu abordez acest subiect aici.”

Asta inseamna ca Basescu s-a disociat clar de afacerile guvernului, parlamentului, de Ridzi si de propriul partid. El e Mesia. Zorro. Cavalerul Dreptatii. El se lupta cu criza economica si cu mogulii. Cu grupurile de interese. Cele din care fac parte si Ridzi, si Nastase, si Antonescu. El are nevoie doar de popor. Are nevoie de popor ca sa iasa la vot si, astfel, sa opreasca ofensiva “Autobuzul” a PSD care functioneaza doar la o prezenta electorala scazuta.

Si mai face ceva. Sensibilizeaza electoratul PRM. Dupa cum se asteapta, Vadim va strange 12-14 procente. Daca Basescu ii mai promite si afilierea PRM la PPE, atunci zarurile sunt definitiv aruncate. Basescu a anuntat o conferinta de presa viitoare in care va discuta “cazul Ridzi”, oaia jertfita pentru planul presedintelui. Isi va anunta el candidatura ca independent atunci?

O singura eroare are acest plan aproape imbatabil. O posibila candidatura a lui Sorin Oprescu ar arunca in aer absolut toate strategiile tuturor partidelor. Deci, si a lui Traian Basescu. A doua jumatatea a lunii iulie se anunta de foc.

Comments (6)

Ati innebunit cu totii cu Sorin Oprescu. Nu o sa candideze ca nu il avantajeaza. Ala e un afacerist la fel ca Basescu si are ce mulge de la capitala. Daca ar candida cu siguranta l-ar avantaja pe Basescu, bag mana in foc pt asta.

Oricum era clar ca o sa candideze ca independent, dar tot degeaba. E prea legat de madame Ridzi sa mai poata veni cu retorica lui anticoruptie. Avantajul lui e ca nu are contracandidati puternici care sa starneasca pasiuni.

Pe ce te bazezi cand spui ca nu o sa candideze?

Stateam si ma gandeam ca exista o analogie intre votul romanilor si maniera de recrutare a departamentelor de resurse umane:

- In Romania post-revolutionara recrutarea tinerilor absolventi se face exclusiv pe baza de potential. Nu conteaza ce studii ai, uneori nici ce stii sa faci, ci ce ai putea face. Cat de (re)programabil poti fi. Educatia formala nu mai valoreaza 2 bani.

- O data cu sinuciderea partidelor istorice (includ aici si pe liberali Andaa) romanii au inteles mai demult ca partidul de apartenta al unui individ, ideologia pe care ar trebui sa o reprezinte, nu fac 2 bani. Conteaza carisma, imaginea, vointa, etc.

Basescu trebuie sa fie independent pentru a castiga. Trebuie sa se disocieze de balast pentru a-si creste viteza de croaziera.

Insa in cine va lovi pentru a dovedi ca nu este o schimbare de moment de tip EBA?

Buna Andaa. Mi-ar placea sa scrii ceva si despre cazul preotului Laurentiu Andreescu de la manastirea Caldarusani.

Oprescu sau Patriciu; desi mie imi miroase a Negoita… ca Videanu e prea slab si nu-l poate apara pe Basescu…
Oprescu ar fi pe cai mari, dar are o meteahna: e acelasi basescu cu alta meserie…

Ando,

sa-ti vand (gratis :) ) un pont ca sa-ti validez zaru’ cu afilierea PRM la PPE.

in Bruxelles vietuieste un domn, pe numele lui Vasile Neacsa, mare, dar mare, prieten al PDL si al marinarului.

acest domn i-a lipit si pe ei la PPE in calitatea domniei sale de calaritor al fetei unui personaj cheie in aceasta ecuatie, anume Wilfried Martens, il presidente del PPE. Cheia e acest ginerica Neacsa si merge foarte bine unsa…

justement pour les connaiseurs…

Write a comment

Powered by Technorati RSS Feed Google PageRank Checking tool

View My Stats